Verklein de kans op een afwijkend litteken na een operatie
Heb je er wel eens over nagedacht hoe je litteken eruit komt te zien na een operatie? Heb jij kans op een afwijkend litteken? Veel mensen hebben hier nog nooit over nagedacht. Het is raadzaam om hier goed over na te denken voordat je een operatie ondergaat.
Er zijn veel mensen die een operatie ondergaan om er beter uit te zien. Krijg jij daarna een groot, dik en rood operatie litteken? Dan ben je hier waarschijnlijk niet heel blij mee. Lees daarom dit blog om te kijken hoe groot de kans is dat jij een afwijkend litteken krijgt en hoe je de kans hierop kunt verkleinen.
6 factoren voor het ontstaan van een afwijkend litteken
Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat jouw litteken problemen geeft:
1. Ernst van de verwonding
Hoe dieper en hoe groter het oppervlak van de wond, hoe groter de kans op een afwijkend litteken.
2. Tijd die de huid nodig heeft om te herstellen
Wanneer een huidbeschadiging langer dan 14 dagen nodig heeft om te sluiten, dan is dit een voorteken voor overdreven littekengroei. Een vertraagde helingstijd kan optreden door bijvoorbeeld bacteriën in de wond.
3. Voorgeschiedenis met littekens of genetische aanleg
Sommige mensen weten van zichzelf dat ze gevoelig zijn voor littekens. Dit kan bijvoorbeeld omdat ze deze ervaring vanuit het verleden hebben of omdat vervelende littekens in de familie vaker voorkomen (erfelijk).
4. Kleur van je huid
Mensen met een donkere of hele lichte huid hebben een verhoogde kans op afwijkende littekens. Ook mensen met rood haar hebben een verhoogde kans op afwijkende littekens.
5. Plaats op het lichaam
Op sommige plekken op de huid heb je meer kans op littekens. Bijvoorbeeld op de borst (sternum), op gewrichten (bijvoorbeeld je knie) of op bewegende delen van het lichaam (bovenrug). Op deze plekken staat er veel spanning op de huid waardoor littekens hier wijder en dikker worden en meer klachten geven.
6. Leeftijd
De celdeling van de huid bij kinderen en jongeren is hoger dan bij ouderen. Een snellere celdeling zorgt ervoor dat littekens sneller, groter en dikker worden. Daarom hebben kinderen en jongeren een grotere kans op littekens dan ouderen.
Verminder een afwijkend litteken
Een afwijkend litteken kan verdikt zijn, is vaak ontsierend en kan klachten geven zoals jeuk, roodheid, een trekkend gevoel of bewegingsbeperking. Afwijkende littekens worden door dokters hypertrofische of keloïde littekens genoemd.
Als één of meerdere littekenfactoren die hierboven genoemd staan, voor je van toepassing zijn, dan heb je meer kans op afwijkende littekens. Omdat je dit nu weet, kun je er rekening mee gaan houden.
Hierbij twee belangrijke tips:
- Overleg met je litteken specialist, bijvoorbeeld een medisch chirurg, of je een grote kans hebt op een afwijkend litteken.
- Start met het hydrateren van de beschadigde huid, direct nadat de huid gesloten is. De beschadigde huid geregeld behandelen met een hydraterende crème, kan littekens voorkomen.
Littekenverzorging met ALHYDRAN
ALHYDRAN wordt in Nederland en België gebruikt door professionals en gespecialiseerde centra voor het behandelen van littekens. De werking van van ALHYDRAN is klinisch aangetoond en wetenschappelijk bewezen.
Laat je overtuigen door onderstaande ervaringen van gebruikers en bestel direct een gratis proefmonster.
Wil je meer weten over de behandeling van littekens en over afwijkende littekens? Vraag gratis de littekengids aan!