Littekenpijn: wat is er tegen te doen?
Littekenpijn komt veel voor, vooral na een operatie. Maar ook bij kou en warmte ervaren veel mensen een ‘trekkend’, soms pijnlijk gevoel bij hun litteken. Blijf daarom niet zitten met littekenpijn. We vertellen je meer over de oorzaken van littekenpijn en hoe je littekenpijn kunt behandelen. Bijvoorbeeld met ALHYDRAN littekencrème.
Oorzaken van littekenpijn:
Littekenpijn komt veel voor. Dit zijn enkele oorzaken:
- De meeste operaties die een litteken tot gevolg hebben, geven pijn aan het litteken. Bijvoorbeeld na een buikoperatie, baarmoederverwijdering, heupoperatie of keizersnede.
- Zwelling en verhoogde doorbloeding bij onrustige littekens die rood en dik zijn.
- Blootstelling aan extreme temperaturen, zowel warmte als kou.
- Je litteken ontwikkelt zich tot hypertrofisch of keloïd litteken.
- Te strakke kleding die tegen het litteken schuurt en irriteert of beschadigt.
- Te actief bewegen (bijvoorbeeld krachttraining).
Dit zijn de meest bekende oorzaken. Maar mogelijk zijn er nog andere oorzaken van littekenpijn die hier niet genoemd zijn. Houd hier rekening mee.
Littekenbehandeling
Hieronder geven we een aantal adviezen hoe je een pijnlijk litteken kunt tegengaan. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.
- Pijn bij onrustige littekens verdwijnt wanneer het litteken tot rust komt. Als de pijn aanhoudt, is er meer aan de hand. Misschien zit er een huidzenuw ‘gevangen’ in het litteken. In dat geval moet er geopereerd worden. Raadpleeg een arts als de pijn blijft.
- Bij littekenpijn kort na een operatie, gaat behandeling altijd in overleg met een arts. Je kunt bijvoorbeeld doorverwezen worden naar een pijnkliniek of anesthesioloog, die gespecialiseerd is in pijnbestrijding.
- Oefen druk uit op je litteken. Hiervoor bestaat ook speciale drukkende kleding, die vaak gebruikt wordt bij brandwonden. Vraag hiernaar bij je arts.
Aanvullende behandeling bij littekenpijn
Naast een medische behandeling kun je zelf ook aanvullende dingen doen om je pijn te verminderen bij (problematische) littekens:
- Draag gemakkelijke, loszittende kleding.
- Neem voldoende rust wanneer je merkt dat je litteken pijn gaat doen bij actief bewegen.
- Vermijd extreme temperaturen. Ga niet te lang in de zon, onder de zonnebank of naar de sauna. Bescherm je litteken met warme kleding bij koude temperaturen.
- Masseer je litteken dagelijks.
- Gebruik een littekencrème. Bijvoorbeeld ALHYDRAN.
Het bewezen effect van ALHYDRAN
Over de werking van ALHYDRAN vertellen we je graag meer. ALHYDRAN is een crème die helpt wanneer er sprake is van een beschadigde huidbarrière. Bij een litteken is er duidelijk sprake van een beschadigde huidbarrière. ALHYDRAN brengt vocht in de beschadigde huid, en sluit deze ook af. Daardoor kan het vocht niet direct weer verdampen (wat bij veel andere crèmes wél het geval is). Doordat je huid zo weer soepeler wordt, verdwijnt het trekkende gevoel en kan je litteken tot rust komen. Je littekenpijn wordt verlicht of verdwijnt. Wetenschappelijke en klinische studies, maar ook casestudies over het gebruik van ALHYDRAN hebben het volgende aangetoond:
- ALHYDRAN vermindert littekens die nog actief
- De crème zorgt voor een optimale hydratatie van de huid.
- Het reduceert jeuk en huidpijn.
- Het vermindert droogheid en roodheid.
- De werking is aangetoond bij verschillende huidindicaties.
- ALHYDRAN werkt snel en heeft een langdurig effect. Slechts 1 à 2 keer een kleine hoeveelheid per dag smeren is voldoende.
De werking van ALHYDRAN is wetenschappelijk bewezen. Probeer ALHYDRAN nu zelf voor minder klachten en littekenpijn. Vraag een gratis proefmonster aan!
Wil je graag meer weten over littekenklachten en de behandeling hiervan?