Brandwonden door vuurwerk behandelen
Vuurwerk en brandwonden… helaas gaan die twee nog wel eens hand in hand. Heb jij ook een brandwond opgelopen na een vuurwerkincident? Ook brandwonden door vuurwerk zijn effectief te behandelen en de behandeling verschilt niet met die van elke andere brandwond. In dit blog lees je wat je moet doen bij een brandwond.
Ondanks het vuurwerkverbod is het aantal slachtoffers met brandwonden door vuurwerk in het afgelopen jaar gestegen ten opzichte van 2021. Met name het aantal vuurwerkslachtoffers onder de 12 jaar is gestegen het afgelopen jaar. Aandacht besteden aan dit onderwerp blijft dus belangrijk. Enkele tips over hoe je veilig vuurwerk afsteekt, kunnen je daarbij helpen. De Brandwonden Stichting doet er alles aan om het aantal vuurwerk slachtoffers te verminderen. Maar hoe moet je handelen als je toch een brandwond oploopt bij het afsteken van vuurwerk?
Wat je zelf kunt doen bij een brandwond in 3 stappen
We geven je tips voor eerste hulp bij een brandwond. Het is een kort stappenplan die mede door de onderstaande instanties geadviseerd worden om te volgen.
- Brandwondenzorg Nederland: Eerste hulp bij brandwonden (Brandwondenzorg.nl)
- Het Oranje Kruis: Eerste hulp bij brandwonden (EHBO.nl)
- De huisarts: Ik wil mijn brandwond behandelen (Thuisarts.nl)
Stap 1: Koelen met water
Koel minimaal 10 minuten met lauw water. Het beste is om te spoelen met stromend water, uit de kraan of douche. Niet met koud water. Dan kan je onderkoeld raken.
Stap 2: Zorg dat de wond schoon blijft
Merk je dat kleding vastzit aan je brandwond? Trek die dan niet los. Wacht tot het vanzelf losweekt bij het spoelen.
Raak je brandwond ook niet aan. Dan heb je alleen maar kans dat er vuil in komt en dus kans op infecties. Smeer niets op de open brandwond of blaren: ook geen zalf of crème.
Stap 3: Indien er sprake is van een wond, dek deze af
Afdekken van een droge of rode plek is niet nodig. Heb je een wond? Dek deze dan af met huishoudfolie, een steriel verband of een schone theedoek of laken. Daarmee voorkom je vuil en infecties in je wond. En je wond raakt niet verder beschadigd. Ook vermindert het de pijn.
Let op! Heb je blaren, een open wond, veel pijn of is het een heel ernstige verbranding? Waarschuw dan in ieder geval altijd een arts of bel 112.
Nazorg bij brandwonden
Als je huid beschadigd is door vuurwerk, denkt je lichaam maar 1 ding: zo snel mogelijk herstellen. Daarvoor is (veel) water nodig. Die trekt je huid uit diepere huidlagen. Maar: je beschadigde huid kan geen vocht meer vasthouden. Die belangrijke functie valt weg bij een brandwond.
Het gevolg: het vocht verdampt, je huid droogt (weer), onttrekt meer vocht uit diepere huidlagen, etc. Een vicieuze cirkel. Je huid voelt pijnlijk, gaat trekken, jeukt, wordt rood en resulteert uiteindelijk in: een litteken.
Net zoals de Brandwonden Stichting blijven wij de strijd aangaan tegen littekens. Dit door met ALHYDRAN de huid zo optimaal mogelijk te behandelen. Zo willen wij mensen helpen om beter te leven met hun littekens.
Bij de nazorg van zowel lichte, oppervlakkige als diepe brandwonden helpt ALHYDRAN de pas gesloten huid versneld te herstellen en klachten te verminderen. De crème helpt littekenvorming te voorkomen en bestaande littekens te verzorgen door de vochtbalans te herstellen. Je kunt ALHYDRAN gratis proberen.
Meer weten over de Brandwonden Stichting? Bekijk hun website voor meer informatie over brandwonden en brandpreventie.
Lees verder over littekens na brandwonden.