Brandwond behandelenBrandwond behandelen

3e graads brandwond behandelen en verzorgen

Een 3e-graads brandwond is een diepe verbranding. Heb jij (of iemand anders) een ernstige brandwond opgelopen, en ben je bang dat het om een 3e-graads brandwond gaat? Volg direct de onderstaande stappen, of lees verder voor meer informatie over 3e-graads brandwonden.

EHBO bij derdegraads brandwonden

1. Verleen EHBO:
– Koelen: houd de wond 10 tot 20 minuten onder lauw stromend water. Is dit niet prettig voor degene die verbrand is? Stop er dan mee. (Let op: koel alléén de wond en de direct omliggende huid. Anders ligt onderkoeling op de loer.)
– Verwijderen: kleding, sieraden en luiers (indien van toepassing, uiteraard).
– Afdekken: doe dit na het koelen, het liefst met plastic huishoudfolie, verband (schoon en steriel!) of een doek (schoon!).
2. Belangrijk: smeer NIETS op de open brandwond. Dat kan pas als de wond weer gesloten is, en komt pas veel later.
3. Bel 112, zodat het slachtoffer zo snel mogelijk professionele zorg krijgt.

Dit artikel hebben we opgedeeld in 3 delen:

Wat is een derdegraads brandwond?

Een derdegraads brandwond is een zeer ernstige verbranding. De huid is zwaar beschadigd, tot in het onderhuidse vetweefsel. En vanwege de diepgaande beschadiging van de huid ontstaat er een litteken.

In de beginfase is het verbrande gebied wit of zwart. Later wordt de huid bruin en leerachtig. De zenuwuiteinden, haarwortels en zweetklieren zijn verbrand. Daardoor is de wond ongevoelig en de huid zeer droog. Omdat dit een zeer diepe verbranding is waarbij enkele belangrijke functies van de huid zijn verbrand, geneest de huid moeizaam.

Hoe ziet een derdegraads brandwond eruit?

Verbrande huid op handen

De kenmerken van een derdegraads brandwond zijn:

  • De huid is wit, grauw, donkerbruin of zwart van kleur.
  • De huid is droog en voelt leerachtig (stug) aan.

Hoe herken je een derdegraads brandwond nog meer?

Is de brandwond nauwelijks pijnlijk? Dat is een duidelijk teken van een 3e-graads brandwond. Want dan zijn de zenuwen aangetast, zodat je (bijna) geen pijn voelt.

Let op: het kan zijn dat omliggende tweedegraads brandwonden wél pijnlijk zijn.

Hoe ontstaat een derdegraads brandwond?

Bekende oorzaken van een derdegraads brandwond zijn:

  • Open vuur: Langdurige blootstelling aan vlammen kan ernstige brandwonden veroorzaken, inclusief derdegraads brandwonden.
  • Kokende vloeistoffen: Heet water, olie of andere kokende vloeistoffen kunnen derdegraads brandwonden veroorzaken bij contact met de huid.
  • Elektrische schokken: Elektriciteit kan diepe weefselschade veroorzaken en leiden tot derdegraads brandwonden.
  • Chemische stoffen: Sterke zuren, logen of andere agressieve chemicaliën kunnen derdegraads brandwonden veroorzaken bij contact met de huid.
  • Explosies: Explosies kunnen intense hitte genereren en leiden tot ernstige brandwonden, waaronder derdegraads brandwonden.

Hoe lang duurt genezing van een derdegraads brandwond?

Eerst is het belangrijk om te bepalen wat we bedoelen met ‘genezing’. Bedoelen we dan dat de brandwond helemaal verdwijnt, zonder litteken? Dat is helaas niet mogelijk.

Een derdegraads brandwond zal ook nooit van zichzelf goed genezen. Daarvoor is echt behandeling nodig in het ziekenhuis, door gespecialiseerde artsen.

De duur van de ‘genezing’ zal ook in grote mate afhangen van de grootte en precieze ernst van de brandwond.

Misschien is het beste antwoord op deze vraag dat je ruim de tijd moet nemen voor je herstel. Anders gezegd: het duurt zolang het duurt. Volg de adviezen van de artsen en verpleegkundigen op. En doe zelf zo veel mogelijk om je brandwond goed te verzorgen. Daar gaan we hieronder verder op in.

Een derdegraads brandwond behandelen

Behandeling van een derdegraads brandwond gebeurt in het ziekenhuis. Je kunt ongeveer het volgende verwachten:

  • De brandwond wordt éérst behandeld met een antibacteriële zalf
  • Daarna wordt de wond geopereerd: eerst verwijdert de arts de dode huid. Vervolgens probeert de arts de wond zo mooi mogelijk te herstellen met een huidtransplantatie.
  • Na één week beoordeelt de arts of de nieuwe huid goed vastgegroeid is.

Wanneer je weer thuis bent (na ongeveer één week), word je verder begeleid door artsen en/of verpleegkundigen. Volg hun adviezen zo nauwkeurig mogelijk op.

Een derdegraads brandwond verzorgen

Nogmaals: het belangrijkste is dat je alle adviezen van de artsen en verpleegkundigen opvolgt. Die komen vóór alles wat wij hieronder adviseren.

Je belangrijkste vraag op dit moment is waarschijnlijk:

Zijn littekens te voorkomen?

Helaas is het antwoord ‘nee’: het is nagenoeg onmogelijk om littekens te voorkomen bij derdegraads brandwonden. Je huid is diep beschadigd. Belangrijke functies zijn verstoord. Met name de vochtregulering.

Je huid is niet meer in staat om vocht vast te houden, wat juist van essentieel belang is voor een zo littekenvrij mogelijk herstel. Het benodigde vocht onttrekt je huid uit de dieper gelegen huidlagen. Dat vocht verdampt echter direct. Daardoor onttrekt je huid weer nieuw vocht, etc. Deze vicieuze cirkel maakt dat je littekens erger kunnen worden.

Kortom: de kans is enorm groot dat je een brandwond litteken krijgt. De vorm, kleur en grootte hangen af van je leeftijd, aanleg, huidskleur en…hoe goed je je litteken verzorgt. Je begint met die verzorging wanneer je brandwond gesloten is.

Is je derdegraads brandwond eenmaal volledig gesloten? Dan kun je gaan smeren met een littekencrème. Doe dit altijd in overleg met je arts! Maar: hoe eerder je begint, hoe meer je littekens tegengaat.

Maar welke crème moet je dan kiezen? Daarbij kunnen wij je helpen:

De 3 cruciale eigenschappen van een goede littekencrème

Een goede littekencrème:

  1. Hydrateert
  2. Maakt je littekenhuid soepeler
  3. Herstelt de vochtregulatie

Met name de laatste eigenschap missen veel crèmes. Als een littekenzalf er niet voor zorgt dat je huid weer vocht vasthoudt, doen de andere 2 eigenschappen er niet toe. Want:

Wanneer een crème alleen maar hydrateert en dit ingebrachte vocht direct weer verdampt, heeft dit juist een averechts effect: je littekenhuid droogt sneller uit, waardoor je litteken kan verergeren.

En een uitgedroogde huid is allesbehalve een soepele huid. Een soepele huid zorgt ervoor dat je wond mooier geneest. Het zorgt ook voor minder pijn (‘trekken’ van je huid) en minder jeuk.

ALHYDRAN: littekencrème met bewezen werking

ALHYDRAN littekencrème bezit bovenstaande cruciale eigenschappen:

ALHYDRAN helpt je verbrande huid te herstellen en verlicht huidklachten.

Dat beweren wij niet alleen; we kunnen onze uitspraak onderbouwen met wetenschappelijke en klinische studies én ervaringen van onze klanten.

Wij geloven in ons product. Daarom kun je ALHYDRAN gratis uitproberen voor een zo gunstig mogelijke genezing van je (derdegraads) brandwond.

Gratis proefmonster ALHYDRAN

Overige vragen over derdegraads brandwonden

Ja, dat mag. Zelfs met een open wond kun je douchen. Wees wel voorzichtig met zeep, en ga niet hard boenen.

Vraag wel altijd éérst advies aan je arts. Misschien is het belangrijk om je wond af te dekken, ook als die gesloten is.

Een eerstegraads brandwond komt het meest voor. Dit is een oppervlakkige verbranding, veelal door de zon. De huid is rood en gevoelig, maar niet kapot. Het is te vergelijken met een ontstekingsreactie.

Bij een tweedegraads brandwond is de bovenste laag van je huid verband, waarbij de huid beschadigd (kapot) is. De huid is rood, vochtig en pijnlijk. Daarnaast kunnen blaren zichtbaar aanwezig zijn. Ook kunnen na sluiting van de wond littekens ontstaan.

Een derdegraads brandwond herken je aan een witte, grauwe, zwarte of bruine huid. Bij deze verbranding zijn ook de diepere huidlagen én zenuwen beschadigd. Daarom voel je bij een derdegraads verbranding ook geen pijn meer. Omdat dit een zeer diepe verbranding is waarbij enkele belangrijke functies van de huid zijn verbrand, zal de huid moeizaam genezen. Littekens zullen ontstaan.

Alle brandwonden zijn gevaarlijk, en een derdegraads is een van de ernstigste vormen. Een derdegraads brandwond op één plek is al erg genoeg. Want op die plek kan de huid het slachtoffer niet meer beschermen.

Hoe meer huid derdegraads verband is, hoe groter de kans dat de gevolgen ernstig zijn. In het allerergste geval overlijdt het slachtoffer.

Ervaringen met ALHYDRAN bij brandwonden

Ik heb het gebruikt voor een brandwond. Dit gaf verlichting. De huid nam het goed op zonder vettige laag achter te laten.

Ineke

Ik heb ALHYDRAN gebruikt voor mijn brandwonden. Het is een fijne zalf die goed intrekt en hydrateert.

Roel

Ik heb ALHYDRAN gebruikt voor een litteken, door een vroegere brandwond. Het litteken is veel soepeler geworden.

Corrie Christiaanse

ALHYDRAN gebruiken bij brandwonden

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Het proefmonster wordt de volgende werkdag verstuurd. Bezorging in je brievenbus door de postbode, alleen in Nederland. Maximaal 1 proefmonster per adres.

"*" geeft vereiste velden aan

Kies het proefmonster*
Hidden
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.