Ik had door bio-ethanol ineens een steekvlam in mijn gezicht
Nancy krijgt bij het aansteken van de houtkachel een steekvlam in haar gezicht. Welke stappen moet je zetten bij een brand-ongeval?
Even de houtkachel aansteken
“Het is een koude dag in januari. Zoals bij al vele andere koude dagen, wilde ik de houtkachel buiten aansteken. Ik doe wat papier en houtblokjes erin en start een klein vuurtje. Ik ben toen even met de hond gaan wandelen. Ik kwam terug en er was nog geen vlam ontstaan, het vuur was weer uit. Ik wilde wat lampolie erbij doen, maar deze stond naast de bio-ethanol.
Ik pakte per ongeluk de bio-ethanol, gaf een klein kneepje en toen ging het mis. ‘BAM’, ineens had ik een steekvlam in mijn gezicht.”
Het volgende stappenplan is van uiterst belang bij brandwonden. Lees ook welke stappen Nancy onderneemt.
Stap 1. Eerst water, de rest komt later
Koel de brandwond 10 minuten met lauw, zacht stromend leidingwater. Verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden of luier. Doe dit voorzichtig, de huid is namelijk nog erg kwetsbaar.
“Ik rende naar een kraan. Onderweg trok ik mijn kleding uit en daarna doofde ik snel de vlammen onder de kraan.
Die kleding heb ik later ook onder de kraan gehouden, zodat dit niet nog na zou smeulen of weer zou gaan branden. Ik had een nylon vest aan, ik wist dat dat snel zou verbranden, die synthetische stof.”
Stap 2. Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt, koel alleen de wond
Koel de wond met lauw water. (IJs)koud water kan eerder schade aan de huid brengen dan verlossing. Vraag ook welke temperatuur het slachtoffer prettig ervaart.
“Ik ben daarna onder de douche gaan staan. Mijn gezicht, oor, rug en arm waren erg verbrand. Een van mijn kinderen belde toen 112. Dat is heel heftig.”
Stap 3. Bedek de wond
Door de wond af te dekken met plastic of huishoudfolie, steriel verband of een schone doek, blijft deze schoon. Dit vermindert ook pijn.
“Ik moest even wachten op de ambulance, vanwege corona maatregelen. Ik heb toen de wond met rust gelaten, al deed het veel pijn. Ik heb toen ook niks op de brandwond gesmeerd.”
Nancy was snel in het Brandwondencentrum, waar ze goed werd verzorgd door doctoren en verpleegkundigen. Bij andere situaties is het belangrijk dat je onderstaande stappen ook uitvoert, wanneer iemand een brandwond oploopt.
Stap 4. Smeer niets op de brandwond
Smeersels of zalfjes maken de wond alleen maar erger. Gebruik ook geen betadine of jodium. Laat de dokter en verpleegkundige de (open) wonden behandelen.
Stap 5. Houd het slachtoffer warm met een deken
Een brandwondenslachtoffer kan zichzelf moeilijk warm houden. Je wilt onderkoeling voorkomen.
Stap 6. Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel
Brandwonden kunnen erger zijn dan ze lijken. Bel bij twijfel altijd een dokter!
Weet je het nummer van de dokter niet? Bel 112.
Stap 7. Vervoer het brandwondenslachtoffer, indien mogelijk, zittend
Brandwonden kunnen zwellingen in de keel veroorzaken. Iemand zittend vervoeren is daarom veiliger. Zorg dat iemand naast het slachtoffer zit.
“Toen de ambulance er was, ging het snel. Ik heb het geluk dat ik dichtbij het Brandwondencentrum woon, met de ambulance was ik er in 3 minuten.
De doctoren en verpleegkundigen bij het Brandwondencentrum zijn fantastisch. Ik werd erg goed verzorgd en er hing een warme sfeer. Ik voelde me echt ondersteund. Ze vragen dan ook hoe het met jou gaat, als ze je buurvrouw (in dezelfde kamer) komen behandelen.”
Bron: dit is het stappenplan van brandwondenzorg.nl
De volgende stap: smeren, smeren, smeren
“De verpleegkundige gaf mij een proefmonster mee van ALHYDRAN. Bij de meeste dagcrèmes krijg ik een allergische reactie, maar ALHYDRAN is gelukkig erg mild. De crème werkt erg goed voor mijn kwetsbare huid.
Ook nu nog, 6 maanden na het ongeval, doet mijn huid erg zeer. Als het regent, voelt het alsof er kleine hagelsteentjes op mijn gezicht vallen. ALHYDRAN helpt om die pijn te verzachten. Mijn verbrande huid wordt er ook een stuk soepeler van.”
De Nederlandse Brandwonden Stichting
De Nederlandse Brandwonden Stichting zet zich in voor mensen zoals Nancy. Zij gaan voor de beste zorg, beste kwaliteit van leven na brandwonden en de meest effectieve preventie.