Rode en jeukende huiduitslag: Wat te doen?
Huiduitslag is één van de veelvoorkomende huidirritaties. Dit gaat vaak gepaard met jeuk en roodheid. In dit blog bespreken we de oorzaken van huiduitslag en delen we tips die helpen de huidklachten te verlichten.
Ga direct naar:
Wat is huiduitslag?
Bij huiduitslag of warmte-uitslag gaat het om een verandering in kleur, textuur of het uiterlijk van de huid. Deze verschijnselen kunnen het resultaat zijn van verschillende oorzaken. Huiduitslag is daarom ook geen specifieke diagnose, maar een symptoom dat kan optreden als reactie op tal van factoren.
Huiduitslag herken je aan:
- Rode vlekken of bultjes: Dit zijn de twee meest zichtbare symptomen. De huid kan bedekt zijn met rode vlekken, bultjes of hobbels.
- Jeuk: Dit is een veelvoorkomend symptoom bij huiduitslag. Het kan mild tot ernstig zijn en je de neiging geven om de huid te krabben. Dit verergert de irritatie.
- Zwelling: Soms gaat huiduitslag gepaard met zwelling van de huid. Dit kan het geval zijn bij bepaalde allergische reacties.
- Blaren: Bij sommige vormen van huiduitslag kunnen blaren ontstaan, gevuld met vocht. Dit kan voorkomen bij aandoeningen zoals waterpokken of eczeem.
- Schilfering of afschilfering: De huid kan schilferig zijn, vooral bij aandoeningen zoals psoriasis of seborroïsch eczeem.
- Pijn of branderigheid: In sommige gevallen voelt de huid pijnlijk aan of geeft het een branderig gevoel.
Van de bovenstaande symptomen zijn de rode, jeukende vlekken op de huid de meest voorkomende. Mensen ervaren dit vaak als het meest vervelende symptoom. Het leidt tot krabben, wat juist zoveel mogelijk moet worden vermeden.
Hoe ontstaat huiduitslag: De oorzaken op een rij
De lijst met oorzaken waardoor huiduitslag kan ontstaan, is lang. We noemen een aantal veelvoorkomende oorzaken. Onthoud dat dit niet de volledige lijst met oorzaken is.
Huidaandoeningen
Bekende huidaandoeningen waarbij huiduitslag een symptoom is, zijn eczeem, psoriasis en rosacea. Deze aandoeningen veroorzaken huiduitslag als gevolg van ontstekingsprocessen (eczeem), overmatige celdeling (psoriasis), of vaatafwijkingen (rosacea).
Ook mensen die last hebben van een droge, gevoelige huid kunnen last krijgen van huiduitslag. De verstoorde huidbarrière maakt de huid gevoeliger voor irritatie en allergenen.
Allergische reacties
Huiduitslag als gevolg van allergische reacties staat bekend als allergische dermatitis. Daarbinnen worden verschillende soorten allergieën onderscheiden.
- Voedselallergieën: Zo kunnen mensen huiduitslag krijgen als gevolg van lactose- intolerantie of door een glutenallergie.
- Medicatieallergie: Kan optreden als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen, zoals antibiotica (bijvoorbeeld amoxicilline).
- Omgevingsallergieën: Hooikoorts of huisstofmijtallergie veroorzaken huiduitslag als een reactie op specifieke allergenen in de omgeving.
Insectenbeten
Insectenbeten kunnen eveneens een allergische reactie veroorzaken. Met name de tekenbeet is riskant vanwege het risico op de ziekte van Lyme. Een typisch symptoom van deze ziekte is de uitslag ‘erythema migrans’. Die ontstaat op de plaats van de tekenbeet. Deze uitslag heeft een kenmerkende ringachtige vorm en vertoont soms gelijkenissen met een ‘schotwond’, met een centrale rode plek. Die plek wordt omringd door een rode buitenrand.
Insectenbeten, zoals die van muggen, bijen en wespen, hebben ook invloed op de huid. Elk van deze beten heeft weer een andere specifieke oorzaak die tot huiduitslag kan leiden.
Infecties
- Virale infecties: Voorbeelden van virale infecties die mogelijk huiduitslag veroorzaken, zijn: het corona virus (Covid-19), het hiv-virus (in een vroeg stadium) of denguekoorts (een door muggen overgedragen virus). Ook bij gordelroos is huiduitslag een symptoom. Gordelroos doet zich meestal voor als een pijnlijke huiduitslag met blaasjes in een specifiek patroon.
- Bacteriële infecties: Huiduitslag kan worden veroorzaakt door verschillende streptokokkeninfecties. Ook van soa’s is bekend dat huiduitslag een symptoom kan zijn. Zo is huiduitslag één van de symptomen van syfilis en kan het in verschillende stadia zich voordoen.
- Parasitaire infecties: Wanneer het immuunsysteem reageert op een parasitaire infectie, kan dit leiden tot verschillende symptomen, waaronder huiduitslag. Schurft is een voorbeeld van zo’n infectie waarbij huiduitslag een symptoom kan zijn.
- Ook de beten van bedwantsen kunnen huiduitslag veroorzaken. Deze veroorzaken jeuk en roodheid en vertonen soms een patroon van drie bultjes op een rij.
Auto-immuunziekten
Auto-immuunziekten veroorzaken huiduitslag doordat het immuunsysteem zich tegen de eigen lichaamscellen keert. Dit leidt tot ontsteking en schade aan de huid. Een bekende auto-immuunziekte waarbij huiduitslag een bekend fenomeen kan zijn, is Lupus Sarcoidose.
Systemische ziekten
- Diabetes: Deze ziekte kan huiduitslag veroorzaken door verschillende factoren die verband houden met de aandoening. Zoals schommelingen in de bloedsuikerspiegel, verminderende bloedcirculatie en schimmelinfecties.
- Lever- en nierziekten: Deze kunnen huiduitslag veroorzaken als gevolg van de verstoring van normale processen in het lichaam.
Blootstelling aan zon (zonneallergie)
Huiduitslag kan zich na blootstelling aan zonlicht (vooral UV-straling) voordoen. Verwar deze uitslag niet met verbranding door de zon. De symptomen van huiduitslag door zonlicht variëren van kleine rode bultjes tot jeukende papels en blaren. Zonneallergie is een veelvoorkomende vorm van huiduitslag na blootstelling aan te veel zon.
Lees verder over zonneallergie…
Irritatie door wrijving
Langdurige wrijving van de huid tegen kleding, schoenen of andere oppervlakken kan irritatie veroorzaken en leiden tot huiduitslag. Bij baby’s is huiduitslag een bekend fenomeen (waarbij overigens ook vocht en irritatie meespeelt). Volwassenen ervaren het bij strakzittende kleding.
Stress en emotionele factoren
Stress kan invloed hebben op de gezondheid van de huid en bij sommige mensen leiden tot de ontwikkeling of verergering van huiduitslag. De relatie tussen stress en huiduitslag is complex en kan verschillende vormen aannemen. Het kan bestaande huidaandoeningen verergeren en nieuwe aandoeningen uitlokken.
Stress kan het immuunsysteem beïnvloeden. En ook zonneallergie kan zich sneller voordoen wanneer er sprake is van stress.
Zwangerschap
Huiduitslag kan zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling optreden. Soms kunnen hormonale veranderingen hierin een rol spelen, maar ook stress, nieuwe huidverzorgings-producten of andere factoren kunnen de huid beïnvloeden.
Op welke plekken komt huiduitslag het meest voor?
Huiduitslag kan op verschillende delen van het lichaam voorkomen. Dit is afhankelijk van de oorzaak en het type huiduitslag. Enkele veelvoorkomende plekken waar huiduitslag kan optreden, zijn:
- Gezicht: Huiduitslag in het gezicht kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld allergische reacties, eczeem of dermatitis.
- Hals en decolleté: Irritaties door bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten zorgen voor uitslag op de hals en het decolleté.
- Armen en benen: Huiduitslag kan zich verspreiden over de armen en benen als gevolg van allergieën, eczeem, contactdermatitis of infecties.
- Handen en vingers: Eczeem, allergische reacties of contact met irriterende stoffen kunnen leiden tot huiduitslag op de handen en vingers.
- Rug: Zonnebrand, warmte-uitslag of bepaalde huidaandoeningen kunnen uitslag op de rug veroorzaken.
- Buik: Allergieën, contactdermatitis of infecties kunnen leiden tot huiduitslag op de buik.
- Billen: Ook wel luieruitslag genoemd. Het komt vaak voor op de billen van baby’s.
- Oksels en liesstreek: Schimmelinfecties of irritatie door wrijving kunnen huiduitslag veroorzaken in de oksels en liesstreek.
- Voeten: Schimmelinfecties zoals voetschimmel of irritatie door schoenen kunnen leiden tot uitslag op de voeten.
- Genitale gebied: Infecties, allergieën of irritatie door hygiëneproducten leiden soms tot huiduitslag in het genitale gebied.
Wat te doen tegen huiduitslag?
De jeuk en rode vlekken leiden vaak al snel tot pijn. Dit komt door de neiging tot krabben. Hierdoor raakt de huid beschadigd en geïrriteerd. Volkomen logisch dat je daar iets aan wilt veranderen.
Belangrijk is dat je in ieder geval de huisarts bezoekt wanneer je huiduitslag hebt en de specifieke oorzaak voor jou niet duidelijk is.
Crème tegen huiduitslag: ALHYDRAN Anti Itch crème
Of de oorzaak van je huiduitslag nu weggenomen kan worden of niet: áls je last hebt van jeuk en/of rode vlekken, kun je de klachten op korte termijn bestrijden met een hydraterende crème. Je kunt daar de anti-jeuk variant voor gebruiken: ALHYDRAN Anti Itch Care.
Deze crème is specifiek gericht op het verlichten van jeuk op de huid en geeft een direct verkoelend effect. Dit dankt de crème voor een groot deel aan het ingrediënt Menthyl Lactaat. Een effect wat je kunt vergelijken met het aanbrengen van een koelelement op je huid bij pijn: het vermindert de jeuk en de drang om te krabben.
Daarnaast heeft deze anti-jeuk crème dezelfde eigenschappen als de reguliere ALHYDRAN. Eigenschappen die gericht zijn op het voorkomen van vochtverlies en behoud van hydratatie. Die eigenschappen verlichten jeuk en verminderen roodheid.
Bewezen werking
ALHYDRAN heeft een wetenschappelijk bewezen werking. Specialisten in ziekenhuizen en brandwondencentra over de hele wereld gebruiken ALHYDRAN. Oók om jeuk en rode vlekken als gevolg van huiduitslag tegen te gaan.
Bekijk de ervaringen met ALHYDRAN.
Andere tips tegen huiduitslag
We geven je tot slot nog een paar tips die je zelf eenvoudig kunt toepassen en mogelijk verlichting geven.
- Kleding en stoffen: Draag loszittende, ademende kleding om wrijving te verminderen. Gebruik bij voorkeur katoenen kleding, vermijd wol of synthetische stoffen.
- Vermijd mogelijke triggers: Bijvoorbeeld bij bepaalde voedingsmiddelen, allergenen, irriterende stoffen of chemicaliën.
- Koelere omgeving: Zorg voor een koele omgeving, omdat warmte de jeuk kan verergeren. Gebruik indien nodig een ventilator of airconditioning.
Als de jeukende, rode huiduitslag aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om medisch advies in te winnen. Een arts kan de oorzaak van de uitslag identificeren en een gerichte behandeling voorstellen.
Gratis proefmonster uitproberen
Wist je dat je een proefmonster kunt bestellen om ALHYDRAN eerst gratis uit te proberen?