Kun je (oude) littekens verwijderen?
Als je al een lange tijd een litteken hebt, kun je dit een oud litteken noemen. Je kunt je zelfs na 10 jaar nog afvragen of het behandelen van je litteken mogelijk is. We vertellen je precies wat een oud (inactief) litteken is en of je het kunt verwijderen of behandelen.
Wat is oud, voor een litteken?
Wanneer de huid ernstig beschadigd raakt, zal er een litteken ontstaan. Afhankelijk van de ernst heeft je lichaam 3 maanden tot 2 jaar (en soms zelfs nog langer) nodig om een beschadigde huid te repareren en een definitief litteken te vormen.
Dat het repareren van je huid de ene keer langer duurt dan de andere keer is afhankelijk van de oorzaak van de wond, de plaats op het lichaam en eventuele aanleg.
Een litteken is in het begin een beetje dik, rood en pijnlijk. Dit wordt ook wel een actief, onrijp of jong litteken genoemd. Wanneer het litteken niet meer rood van kleur of gezwollen is, maar dezelfde kleur heeft als je huid (of iets donkerder of lichter) dan wordt het litteken niet meer actief, rijp, of oud genoemd.
Kun je (oude) littekens verwijderen?
Nee, helaas is een litteken verwijderen niet mogelijk, ongeacht de ontwikkeling van het litteken. Vaak zijn actieve littekens (meestal jonger dan twee jaar) wel goed te behandelen, zodat de zichtbaarheid mogelijk vermindert. Dit is wel afhankelijk van het soort litteken.
Is het litteken niet meer actief (meestal ouder dan twee jaar), dan heeft het zich definitief gevormd. De huid zal nooit meer hetzelfde worden als de omringende gezonde huid. ALHYDRAN littekencrème helpt wel je litteken soepeler te maken en eventuele klachten zoals jeuk en pijn te verminderen.
Laserbehandeling voor ‘oude’ littekens
Wat je ook regelmatig tegenkomt als je zoekt naar het verwijderen van littekens is een laserbehandeling. Helaas kan dit ook niet een litteken verwijderen. Dit is vaak wel alleen het geval na meerdere behandelingen en goede nazorg.
Littekencorrectie
Het is misschien mogelijk je litteken te laten corrigeren in het ziekenhuis. Maar dit kan niet bij ieder litteken. Littekencorrectie kan soms gedaan worden als het litteken te dik of breed is. Vraag je arts of behandelaar of dit kan.
Er zal een nieuw litteken ontstaan, maar deze kan behandeld worden zodat het litteken mooier geneest. Ook met een chirurgische ingreep zoals een littekencorrectie kun je een litteken niet verwijderen.
Littekens vervagen en verminderen
Wat je wel kunt doen, is je litteken behandelen, om deze te vervagen en verminderen. Maar ook om littekenklachten tegen te gaan.
Er zijn verschillende medisch en wetenschappelijk aangetoonde littekenbehandelingen. Het gebruik van een goede hydraterende crème is er daar één van.
Een ‘oud’ litteken mist belangrijke huidfuncties, die een gezonde huid wel heeft. Een belangrijk probleem is uitdroging in de huid.
Door aangedane huid geregeld te hydrateren met een goede littekencrème kun je klachten, zoals jeuk en droge huid, behandelen en verminderen.
Littekenklachten
De vorm en dikte van een ‘oud’ litteken kun je niet veranderen. Klachten die hier vaak mee gepaard gaan wel. Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Jeuk
- Stugheid
- Hardheid
- Pijn
- Trekken van de huid
Het doel van littekencrème smeren is dit soort klachten te verminderen en de aangedane huid soepeler maken. Een ‘oud’ litteken kan daarbij mogelijk iets vervagen.
Meer lezen over de soorten littekens en het behandelen van een litteken? Vraag gratis de littekengids aan.
Oude littekens behandelen met ALHYDRAN
Zorgt een ‘oud’ litteken nog steeds voor klachten zoals pijn, jeuk, roodheid of droogheid? Dan kun je met een littekencrème zoals ALHYDRAN deze klachten nog verminderen.
ALHYDRAN is een goede littekencrème die uitgebreid wetenschappelijk is onderzocht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ALHYDRAN de vochtbalans niet alleen tot op een goed niveau herstelt, maar dat dit herstel ook langdurig aanhoudt.
ALHYDRAN zorgt voor:
- Minder jeuk, pijn en roodheid
- Actieve bestrijding van littekens
- Bescherming en versoepeling van de huid
→ ALHYDRAN littekencrème bekijken
Siliconen littekentherapie
Als je na een periode van hydrateren nog niet tevreden bent over het resultaat, of als je nog klachten hebt, kun je de volgende stap nemen. Vul je littekenbehandeling aan met siliconentherapie met siliconengel of -pleisters van BAPSCARCARE. Gebruik bijvoorbeeld de siliconengel met SPF om je kwetsbare littekenhuid te beschermen tegen UV-straling.
Twijfel je over de behandeling van je litteken? Neem dan contact op met een medisch specialist.
Hoe behandelt littekentherapeut Hannah Poulton oude littekens?
Littekentherapeut Hannah Poulton uit het Verenigd Koninkrijk behandelt regelmatig met onverwacht succes oude littekens. Toen ze net begon met het behandelen van littekens, was ze ervan overtuigd dat je geen verschil kon maken met het behandelen van een litteken ouder dan 2 jaar.
Hannah Poulton behandelt oude littekens iets anders. Ze werkt dieper met alle behandelmethodes die ze uitvoert. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer ze het litteken masseert met ALHYDRAN. Dit is omdat de crème bewezen effectief is als littekenbehandeling.
Ook masseert ze graag met ALHYDRAN: “mijn cliënten hebben een uurtje bij mij zodat we met ALHYDRAN het litteken kunnen behandelen: de zijkant van het litteken, rond het litteken, over het litteken heen, om zo echt een verschil te maken. En ik geloof dat dat zo is. Als ik dacht dat het niet zou werken, zou ik het niet gebruiken.”
Haar behandelingen zoals massage met ALHYDRAN combineert ze met het advies dat ze geeft aan haar cliënten: gebruik ALHYDRAN en Scarban of BAPSCARCARE thuis.
Deze aanpak heeft ze bij een 27 jaar oud borstlitteken ingezet met verbluffende resultaten. Ook behandeling van een 30 jaar oud blindedarmlitteken dat in de loop van de tijd duidelijk is gegroeid en veranderd, heeft volgens haar zeer goede resultaten behaalt.
Lees meer over de behandelmethode van Hannah Poulton →