Waarom blijft mijn litteken rood?
Wanneer je een litteken oploopt, is deze in het begin altijd wat rood. Als je litteken rood blijft, kun je een afwijkend litteken hebben. Dit litteken groeit boven de rest van de huid uit. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Heb je een afwijkend litteken? Dan is het belangrijk dat je snel start met behandelen.
Maar eerst moet je weten of je écht een afwijkend litteken hebt. Of dat het toch om een normaal litteken gaat. Daarom starten we met de vraag:
Hoe lang blijft een litteken rood?
Een normaal litteken blijft gemiddeld 3 maanden rood. Soms is het slechts een paar weken, en soms iets langer dan 3 maanden. Dit geldt in principe voor alle littekens. Dus ook na een ooglidcorrectie, keizersnede of andere operatie. Of na een (flinke) wond bij een ongeluk.
Dus zijn er nog géén 3 maanden voorbij? Heb dan nog even geduld; je litteken kan nog vanzelf tot rust komen en roze worden. Maar zie je binnen 3 maanden al dat je litteken opvallend verdikt? Dan is er kans dat je litteken afwijkend is, en moet je actie ondernemen.
Sowieso is het altijd een goed idee om een litteken, zowel nieuw als oud, normaal of afwijkend, goed te verzorgen.
Kans op een afwijkend litteken
Sommige mensen hebben meer kans op een afwijkend litteken dan anderen. Je loopt meer risico wanneer:
- Je een getinte of heel lichte huidskleur hebt. Bij deze huid ontstaat er sneller overmatig littekenweefsel na een beschadiging van de huid.
- Het om een kind gaat. De jongere huid geneest weliswaar sneller, maar groeit ook harder. Daarom heeft een kind meer kans op een afwijkend litteken dan een volwassene.
- Het litteken op een gewricht of je borstbeen zit. Wanneer er wisselende spanning op het litteken staat, neemt de kans op een afwijkend litteken toe.
Geldt één of meerdere van bovenstaande risico’s voor jou? Dan is het extra belangrijk dat je je litteken goed verzorgt. Lees meer over de risico’s in de gratis Littekengids.
Je litteken verzorgen
Heb jij een wond die tot een litteken kan leiden? Begin dan met verzorgen zodra de wond gesloten is. Dat doe je als volgt:
- Blijf uit de zon. Want je beschadigde huid is extra kwetsbaar: je verbrandt sneller, je huid droogt sneller uit, de kans op huidkanker is groter én je huid verkleurt sneller. Meer over littekens in de zon.
- Gebruik een littekencrème. Maar dan wel één met bewezen werking, zoals ALHYDRAN. Want zo’n crème geeft je huid z’n herstellend vermogen terug. Dan is de kans kleiner dat je litteken zichtbaar blijft, gaat afwijken en rood blijft.
Wat kan ik doen wanneer mijn litteken rood blijft?
Blijft je litteken rood en heb je ook last van één of meerdere van deze symptomen:
- Je litteken is verdikt (en/of wordt dikker)
- Je litteken voelt stug/ruw, of juist glad
- Pijn
- Jeuk
Gebruik dan goede littekenproducten, zoals ALHYDRAN. Soms is een crème niet genoeg. Dan heb je een behandeling met siliconen nodig. Daarvoor zijn littekenpleisters en littekengels.
Vraag advies aan je huisarts. Ondertussen kun je starten met een gratis proefmonster van ALHYDRAN.