Littekens voorkomen bij schaafwonden
Bij een schaafwond denk je misschien niet gelijk aan een litteken. Toch is het mogelijk dat er een litteken na een schaafwond ontstaat. Wij geven tips over het behandelen van een schaafwond om littekens te voorkomen.
Tip: Download GRATIS de Littekengids voor meer informatie over littekens en behandelingen.
Wat te doen bij schaafwonden
Twee stappen zijn belangrijk om gelijk uit te voeren.
- Reinig je schaafwond zodat het vuil uit de wond verdwijnt.
- Laat je de schaafwond goed drogen en dek je deze af.
Meer informatie over deze twee eerste stappen, lees je op deze pagina. Daarin lees je ook wanneer het verstandig is om een bezoek te brengen aan de huisarts. Bijvoorbeeld omdat de schaafwond blijft bloeden of pijn blijft doen.
Lees verder: Schaafwond behandelen.
Niet krabben aan korstjes
Voor veel mensen is het een verleiding, en vooral kinderen krabben snel wanneer de schaafwond jeukt. Maar een korst op een wond beschermt de wond tegen bacteriën (en dus infecties), en zorgt ervoor dat de huid mooier herstelt. Wanneer je de korst er herhaaldelijk afkrabt, vergroot je de kans op een (groter) litteken.
Gebruik een littekencrème zodra de korst is verdwenen
Zodra de korst is verdwenen, kun je starten met een littekencrème om je huid het laatste zetje te geven om mooi te genezen. Vanaf dit moment kan de littekenhuid vochtverlies namelijk moeilijk tegenhouden. Vochtverlies is de voornaamste reden voor een het ontstaan van een (afwijkend) litteken. Daarom is het belangrijk een littekencrème te gebruiken die je huid hydrateert, maar ook vochtverdamping tegengaat.
ALHYDRAN is zo’n littekencrème. De werking van ALHYDRAN is wetenschappelijk bewezen en klinisch aangetoond. Ook brandwondencentra en -specialisten gebruiken ALHYDRAN om littekens te voorkomen. Bekijk onderaan de pagina ook de ervaringen van andere gebruikers met ALHYDRAN bij wonden.
Let op: smeer niet op een open schaafwond of als er nog duidelijk korsten op de wond zitten.
Hoe lang duurt het herstel van een schaafwond?
Schaafwonden komen het meest voor op de knie, op de elleboog of op het scheenbeen. Soms zie je een litteken schaafwond ook in het gezicht. Vaak is de schaafwond hersteltijd kort. Schaafwonden genezen goed omdat het meestal om kleine oppervlakkige wonden gaan. Vaak is de huid binnen een paar dagen weer hersteld. Bij een oppervlakkige schaafwond maakt de bovenste huidlaag (opperhuid) redelijk snel nieuwe huidcellen aan. De huid zal dan mooi genezen en een litteken komt er niet.
De huid die daar direct onder ligt is de lederhuid. Raakt deze huid beschadigd dan ontstaat er dus een diepere wond. Om deze weer te kunnen herstellen, wordt littekenweefsel aangemaakt voor wondsluiting. Hier kan dus ook bij een schaafwond sprake van zijn. De hersteltijd is daardoor langer en er ontstaat een litteken.
Wil je meer weten over het voorkomen en behandelen van een litteken of littekenklachten?