Hoe moet je een schaafwond behandelen?
De beste manier om een schaafwond zelf te behandelen, hangt af van de status en ernst ervan. Dus in plaats van een snel en algemeen antwoord, behandelen we hieronder ieder type schaafwond apart.
Welke beschrijving past het beste bij jouw schaafwond? Kies uit:
- Kleine schaafwond
- Grote schaafwond
- Diepe schaafwond
- Open schaafwond (nat/vochtig, bloed)
- Dichte schaafwond (droog, korst)
- Ontstoken schaafwond (rood, pus, wondvocht, veel pijn)
De oorzaak van de schaafwond maakt weinig uit voor de behandeling. Dus of het nu komt door voetbal na een sliding in kunstgras, of door wielrennen na een val – dat doet er niet toe.
Hetzelfde geldt grotendeels voor de plek. Of de schaafwond nu op je been (knie, scheenbeen, etc.), je arm (elleboog, hand, etc.) of je gezicht zit; de behandeling is hetzelfde. Als het wél uitmaakt, benoemen we dat specifiek.
Bij elke schaafwond geldt sowieso: hoe beter de behandeling, hoe minder kans op een ontsteking en/of litteken.
Een kleine schaafwond behandelen
Een kleine, lichte schaafwond is normaal gesproken ook oppervlakkig. Volg in dat geval de stappen die we hieronder beschrijven bij een open en dichte schaafwond.
Van deze wond zou je weinig last moeten hebben. Binnen enkele dagen zou die al (bijna) genezen moeten zijn. Is dat bij jou anders? Bloedt de schaafwond erg of doet die veel pijn? Raadpleeg dan altijd je huisarts.
Een grote schaafwond behandelen
Hoe je een grote schaafwond moet behandelen, hangt af van hoe diep de wond is:
- Is het wel een flinke, maar oppervlakkige wond? Dan zouden de stappen hieronder bij een open en dichte schaafwond voldoende moeten zijn.
- Is het niet alleen een grote, maar ook een diepe schaafwond? Bel dan direct je huisarts. Zelf verzorgen is dan niet genoeg.
Een diepe schaafwond behandelen
Een diepe schaafwond is een erge schaafwond. Die zal blijven bloeden, niet zomaar dichtgaan en een grote kans geven op ontstekingen en een zichtbaar litteken.
Ga in dit geval dan ook niet zelf behandelen, maar bel direct de huisarts voor een spoedafspraak. Volg de adviezen van je huisarts nauwkeurig op.
Een open schaafwond behandelen
Uit een verse, open schaafwond komt eerst nog bloed. Maar dat moet snel opdrogen. Daarna kan de plek nog nat en vochtig zijn, vóórdat er een korst ontstaat.
Volg bij een open schaafwond deze stappen:
- Spoel met lauw water om te ontsmetten: eerst is het belangrijk dat de wond schoon is. Anders loop je kans op een infectie. Is spoelen niet genoeg? Gebruik dan voorzichtig een washandje voor het laatste vuil. Gebruik geen zeep of andere middelen. Water is genoeg.
- Beoordeel de ernst: is duidelijk dat het om een erge (diepe) schaafwond gaat? Bel dan direct de huisarts voor een professionele behandeling. Twijfel je? Bel ook dan de huisarts voor advies.
- Stop het bloeden: gebruik hierbij een schone doek of verband. Oefen daarmee druk uit op de schaafwond. Kijk af en toe of het bloeden is gestopt. Gaat het om een schaafwond op een arm of been? Houd de ledemaat omhoog. Dan stopt het bloeden sneller.
- Laat de wond drogen: een pleister is niet altijd nodig. Drogen aan de lucht is genoeg. Zit de wond onder schurende kleding? Dan kun je eventueel wel een pleister of verband gebruiken om de open schaafwond te beschermen.
Nu heb je alles gedaan wat nodig is om een open schaafwond goed te behandelen. Is de wond eenmaal dicht en droog? Volg dan de stappen hieronder.
Droogt de schaafwond niet op? Dan is de wond misschien erger dan je dacht. Bel in dat geval je huisarts.
Een dichte schaafwond behandelen
Een dichte schaafwond heeft een opgedroogde korst. Volg deze stappen:
- Laat de korst altijd zitten: dus ga niet krabben of pulken. Daarmee vergroot je de kans op infecties en littekens. Vooral een kind vindt dit moeilijk door de jeuk. Om de korst te beschermen, kun je die afdekken met een verband of grote pleister.
- Verzorg de wond(randen) met een verzorgende crème: belangrijk is dat je niet op de korst zelf smeert. Smeer alleen op de delen waar de korst uit zichzelf heeft losgelaten en de huid bezig is verder te herstellen. Dat gebeurt het eerst aan de wondranden. Zo word je nog kwetsbare huid goed gehydrateerd, en loop je de minste kans op (zichtbare) littekens.
Lees ook: Littekens voorkomen bij schaafwonden.
Een ontstoken schaafwond behandelen
Een ontstoken schaafwond herken je aan een of meerdere van de volgende kenmerken:
- De wond is rood en gezwollen
- De wond voelt warm aan
- Je krijgt koorts
- De wond blijft pijn doen
- De pijn wordt steeds erger
- De wond lekt pus en/of wondvocht
Hierbij geldt: ga zo snel mogelijk naar je huisarts. Die kan antibiotica voorschrijven tegen de infectie.
Volg daarnaast de andere adviezen voor een goede behandeling op: die hierboven bij een open en dichte schaafwond, én die van je huisarts.
Hoe lang moet je een schaafwond behandelen?
De duur van de behandeling hangt af van de ernst van de schaafwond. Een kleine, oppervlakkige wond is binnen enkele dagen al genezen. Maar een grote, diepe wond kan na maanden nog steeds niet hersteld zijn.
Kijk goed naar de huid: ziet die er weer ‘normaal’ uit, zoals de omringende huid? Dan kun je je wond genezen verklaren.
Heb je een litteken aan de schaafwond overgehouden? Dan kun je die tot 2 jaar na het ontstaan nog verzorgen met een littekencrème (zie hieronder). Want totdat een litteken volledig gevormd is, kun je de zichtbaarheid (waarschijnlijk) nog verminderen.
Behandel je dichte schaafwond met ALHYDRAN
Bij een schaafwond is je opperhuid in nood. En juist die huid is de barrière tussen jou en allerlei gevaren van buitenaf: bijvoorbeeld bacteriën, allergenen en gevaarlijke stoffen.
Daarom ontstaan littekens: je opperhuid moet zo snel mogelijk weer dicht om je te beschermen. Maar op die plek mist je huid vocht voor een mooi herstel. En dus maakt je lichaam (meer) littekenweefsel aan.
ALHYDRAN Barrier Repair Care is speciaal ontwikkeld om je verzwakte huidbarrière te herstellen en versterken. De crème hydrateert je beschadigde huid én werkt als tijdelijke huidbarrière. Zo krijgt je schaafwond alle tijd om zo mooi mogelijk te herstellen.
Onze crème is ook geschikt voor baby’s en (jonge) kinderen.
Een zichtbaar litteken bij een schaafwond volledig voorkomen is niet altijd mogelijk, dat hangt af van de ernst van je schaafwond. Maar met ALHYDRAN kun je littekenvorming minimaliseren.
Onze crème eerst uitproberen?