SPF-factor: betekenis en uitleg
SPF-factor 30, factor 50, UVA en UVB… Je hebt heel wat te kiezen als je een zonnebrandcrème zoekt. Maar wat is precies ‘SPF’? En wat als je een gevoelige huid hebt?
Waar staat SPF voor?
SPF staat voor Sun Protection Factor (‘zon beschermingsfactor’). Of vrij vertaald: hoe effectief een product je beschermt tegen de zon.
Eenvoudig gezegd zorgt SPF 30 ervoor dat je ’30 keer langer’ in de zon kan zitten dan zonder zonnebrand. Dit geldt alleen als je je goed insmeert, élke twee uur.
Lees dit voor je een zonnebrand gaat kopen
- Of je een factor 30 of 50 kiest maakt weinig verschil
- UVA- en UVB-straling beschadigen de huid
- SPF zegt alléén iets over de bescherming tegen UVB
- Bij een gevoelige huid is niet elke zonnebrand geschikt
- Er zijn adviezen die altijd gelden bij het zonnen →
Factor 30 of factor 50
Je wil het liefst dat je huid volledig beschermd is tegen schadelijke UV-stralen. Maar 100% bescherming in een crème, kan niet.
Of je een SPF-factor 30 of 50 kiest: het maakt weinig verschil. Deze afbeelding toont de verhouding tussen de factor (SPF) en de mate waarop deze je beschermt tegen UVB-stralen. Het verschil in zonbescherming tussen factor 30 en factor 50 is 1%.
Met 97% geeft ALHYDRAN SPF-factor 30 een hoge mate van bescherming. Én het beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Lees meer over deze littekencrème met zonbescherming.
Wat is UVA- en UVB-straling?
Zonlicht bestaat uit UVA- en UVB-straling. Deze twee soorten UV-straling hebben verschillende effecten op je huid.
UVB-stralen dringen door tot je bovenste huidlaag. Je lichaam gaat pigment aanmaken om je tegen deze straling te beschermen en daardoor krijg je ook een bruin kleurtje.
Maar de ‘B’ in UVB staat voor Burn (verbranden). Te lang in de zon zitten zorgt ervoor dat je door deze straling verbrandt.
UVB-stralen dringen niet door wolken, glas of kleding. UVA-stralen wel.
UVA-stralen dringen dieper in je huid door. De ‘A’ in UVA staat voor Aging (verouderen). Deze straling zorgt voor schade zoals huidveroudering (rimpels), zonneallergie, pigmentvlekken en huidkanker.
UVA-stralen zijn altijd aanwezig, ook in de winter of op bewolkte dagen, daarom is bescherming hiertegen belangrijk.
Beide soorten straling zorgen voor vervelende huidreacties en huidkanker. Dit komt omdat ze allebei je huid beschadigen.
SPF beschermt alleen tegen UVB-stralen
Veel zonnebrandcrèmes beschermen tegen beide vormen van UV-straling, maar lang niet allemaal. Dat kun je zelf controleren: naast de SPF-factor staat de bescherming tegen UVA apart vermeld op de verpakking.
Hóe de bescherming tegen UVA staat vermeld op de verpakking, verschilt per merk. Vaak is het een klein rondje met de letters UVA erin. Maar dat is bij elk merk weer anders. Met deze crème is je huid beschermd tegen UVB én UVA.
Kortom: het is van groot belang dat je zonnebrandcrème zowel beschermt tegen UVA- als UVB-straling! En dat geldt extra wanneer je huid gevoelig of beschadigd is.
Gevoelige huid in de zon
Misschien heb je het wel vaker gehad dat je huid reageert op een bepaalde bodycrème of make-up. Dat komt omdat er irriterende stoffen in verzorgingsproducten kunnen zitten. Vaak zijn dit conserveringsmiddelen of parfum.
Bij een gevoelige huid of als je littekens hebt, is een milde zonnebrandcrème belangrijk. ALHYDRAN SPF 30 heeft als hoofdingrediënt Aloë Vera. Dit hydrateert en verzorgt jouw huid, zonder irriterende reactie. En de crème beschermt tegen UVA- en UVB-straling.
Het KWF helpt jou de juiste zonnebrand kiezen →
Adviezen voor ‘gezond zonnen’
Bij een gevoelige huid, maar ook bij een ‘normale’ huid, zorgen deze adviezen voor zo min mogelijk huidschade.
- Smeer je in 15 á 30 minuten vóórdat je gaat zonnen
- Smeer je vooral meerdere keren per dag in! (elke 2 uur, na zwemmen, na zweten)
- Smeer je ook in op wintersport. Lees verder over waarom zonnebrand op wintersport zo belangrijk is
- Zoek waar het kan de schaduw op
- Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur wanneer de straling het krachtigst is