Vanaf wanneer mag je littekencrème smeren?
Je hebt een litteken gekregen, bijvoorbeeld na een operatie of brandwond. Vanaf wanneer mag je dan beginnen met het smeren van een littekencrème? In dit blog leggen we het je uit.
Tip: download gratis de Littekengids voor meer informatie en adviezen over littekens!
Begin na wondsluiting zo snel mogelijk
Stel je hebt een operatie achter de rug en je overweegt een littekencrème te smeren op je litteken. Het moment dat je mag beginnen met smeren van een littekencrème, is afhankelijk van hoe de operatiewond er uitziet.
Is de wond nog open? Dan moet je even wachten. Is de huid dicht en zijn de hechtingen weg? Begin dan direct met een littekencrème. Dat geldt overigens niet alleen voor operatiewonden, maar ook voor andere wonden, bijvoorbeeld door een verbranding of een ongeval.
Waarom direct littekencrème smeren na wondsluiting?
Er is een reden dat vroeg beginnen met het gebruik van een littekencrème zin heeft: hoe eerder je start met een behandeling, hoe beter het eindresultaat. Een behandeling met een littekencrème heeft namelijk alleen nut als het litteken nog actief is. Een litteken blijft vaak 1,5 tot 2 jaar actief. In deze fase heb je nog invloed op hoe het litteken er uiteindelijk uit gaat zien. Een actief litteken herken je onder andere aan de felrode kleur en klachten als jeuk, droogheid of een trekkerig gevoel. Lees verder over het herkennen van de verschillende soorten littekens.
De behandeling van een actief litteken helpt tegen onderstaande klachten:
- Droogheid
- Jeuk
- Pijn
- Roodheid
De 3 stappen om een litteken te behandelen
Het behandelen van een actief litteken is in 3 stappen onder te verdelen. De stappen 1 en 2 gelden voor alle soorten littekens. Ontwikkelt je litteken zich uiteindelijk tot een afwijkend litteken, een zogenaamd hypertrofisch of keloïd litteken? Kies dan aanvullend voor stap 3. We beschrijven de stappen kort.
Stap 1: UV-bescherming
UV-straling door de zon kan een litteken beschadigen. Nieuwe littekenhuid kan deze UV-straling namelijk (nog) niet goed weren. Daardoor kan zonlicht ongefilterd binnenkomen en een blijvende verkleuring veroorzaken. Houd je litteken daarom zoveel mogelijk uit de zon en smeer het litteken regelmatig in met een hoge beschermingsfactor. Daarvoor kun je ALHYDRAN SPF 30 gebruiken. Minstens 1 tot 2 jaar na het ontstaan, heeft het litteken deze extra bescherming tegen schadelijke UVA en UVB stralen nodig.
Stap 2: Hydrateren en vocht vasthouden
Voor deze stap kun je het beste een hydraterende littekencrème gebruiken met de volgende 3 eigenschappen:
- Het bevat een ingrediënt dat water aantrekt uit diepere huidlagen, zoals Aloë Vera-gel.
- Het verhindert dat je huid te veel vocht verliest (occlusieve werking), zoals natuurlijke oliën.
- Het maakt de huid zacht, glad en soepel, bijvoorbeeld door jojoba olie.
Smeer met een hydraterende littekencrème:
- Na wondsluiting 2-3 keer per dag
- Wanneer de huid erom vraagt (als de huid trekt, jeukt, etc.)
- Zolang het litteken nog actief is.
Gebruik daarvoor ALHYDRAN. Deze crème bevat zowel stoffen die vocht onttrekken uit diepere huidlagen (Aloë Vera-gel) als occlusieve stoffen die het vocht vasthouden in de huid (emoliënten).
Lees meer over waar een goede littekencrème aan moet voldoen.
Stap 3: Bescherm het litteken tegen uitdroging met siliconen littekenproducten
Om een afwijkend litteken te voorkomen en tegen uitdroging te beschermen, wordt in de littekenrichtlijn, aanvullend op de eerste stappen, siliconen littekentherapie geadviseerd. Vanaf vier weken na wondsluiting kan je de littekenbehandeling met een hydraterende littekencrème met SPF, zoals ALHYDRAN SPF 30, aanvullen met een medische siliconenpleister.
Bestel een gratis proefmonster en probeer ALHYDRAN uit!