Zonneallergie: symptomen, oorzaak en wat te doen
Heb jij of je kind (snel) last van zonneallergie? Blijf er niet mee rondlopen. Met de onderstaande informatie en adviezen kun je er iets tegen doen. Want zelfs met zonneallergie kun je (met mate) van de zon genieten.
Wat is zonneallergie?
Bij zonneallergie reageert je huid allergisch op UV-straling. Dat betekent dus dat alléén huid die direct blootgesteld wordt aan UV-straling, een reactie geeft. Je herkent zonneallergie aan vlekjes, blaasjes of bultjes. Vaak jeuken die. Bij een heftige reactie kan je huid zelfs pijn doen.
Let op: een zonnebank geeft eveneens UV-straling. Dus een zonneallergie kan ook dan getriggerd worden.
Hoe ziet zonneallergie eruit?
De symptomen van een zonneallergie zijn:
- Rode vlekjes
- Rode bultjes
- Rode blaasjes
- Schilfers
- Jeuk
- Pijn
Let op: je hoeft niet álle symptomen te hebben. Het is maar net of je allergische reactie mild, heftig of iets ertussenin is.
Hoe ontstaat zonneallergie?
Het is niet bekend waarom sommige mensen zonneallergie hebben. Laat staan waarom het ‘zomaar’ kan ontstaan, soms pas op latere leeftijd.
Misschien is het iets erfelijks. Wel is bekend dat mensen met een lichte huid een grotere kans op zonneallergie hebben.
Je kunt ook overgevoelig zijn voor zonlicht door andere oorzaken dan een zonneallergie. Denk aan huid- of stofwisselingziektes, planten (zoals de berenklauw) of cosmetica.
Hoe weet je of je zonneallergie hebt?
Reageert je huid iedere keer overgevoelig als het blootgesteld wordt aan UV-straling (van de zon of een zonnebank)? Dan is de kans heel groot dat het bij jou om zonneallergie gaat.
Als je zekerheid wilt, kun je met je verhaal naar een dermatoloog gaan. Die kan een simpele lichttest doen: hij/zij stelt je huid bloot aan UV-straling. Dan kan hij/zij ook testen of je allergisch bent voor UV-A óf UV-B.
Geeft de lichttest geen duidelijk resultaat? Dan kan de dermatoloog nog andere allergietesten doen (bijvoorbeeld met cosmetica of medicijnen; die kunnen ook overgevoeligheid voor zonlicht veroorzaken).
Als de dermatoloog daarna nóg twijfelt, kan hij/zij een biopt nemen. Dan wordt een stukje huid naar een lab opgestuurd om te onderzoeken.
Wat te doen tegen (symptomen van) zonneallergie?
Gelukkig is met zonneallergie normaal gesproken prima te leven. En daarvoor hoef je niet permanent de zon te mijden…
Een allergische reactie voorkomen
Het beste wat je kunt doen is: zo veel mogelijk uit de zon blijven. Zo voorkom je de jeukende huiduitslag.
Toegegeven: dat is natuurlijk niet wat je wilt. Mensen houden van de zon. Vooral kinderen: wat is er nu leuker dan met leeftijdsgenootjes genieten in de speeltuin of in het buitenzwembad?
Gelukkig kan het ook anders: je huid in stapjes laten wennen aan de zon. Begin met 10 á 20 minuten. Breid deze tijd steeds verder uit. Maar let op: voor iedereen geldt dat je je huid niet te lang moet blootstellen aan de zon. Vermijd sowieso de uren waarin de zonkracht het hoogst is, ruwweg van 11 tot 15 uur.
Smeer jezelf natuurlijk ook altijd heel goed in, met minimaal SPF-factor 30.
Gaat het om zonneallergie bij je baby of klein kind? Bescherm je kind dan: houd hem of haar weg wanneer zonlicht erg fel is. Dek daarnaast de huid van je kind af met kleding, een petje of hoedje, of een dekentje. En gebruik natuurlijk zonnebrand.
Wat te doen tegen uitslag en jeuk van zonneallergie?
Heb je op dit moment last van zonneallergie? Blijf dan uit de zon, totdat de uitslag verdwenen is. Daarnaast is het belangrijk je huid te helpen herstellen. Dat doe je met een effectieve, hydraterende crème. Zo ben je sneller van je klachten af.
Een hydraterende, beschermende crème met pure Aloë Vera is een goed middel tegen zonneallergie. Zo’n crème zorgt ervoor dat je huid tot rust komt, niet uitdroogt en daarom goed en snel kan herstellen. Ook merk je daardoor snel dat je klachten minder worden.
Zo’n crème is ALHYDRAN. Die kun je dagelijks gebruiken, óók voor je kind.